Dijete

Zdravo, danas pričamo o DASH dijeti! Šta je to, pitaš se? 

OBJAVLJENO:

Zamisli DASH dijetu kao tvoju prehrambenu super-ekipu! Sa šarenim voćem, hrskavim povrćem i cjelovitim žitaricama, oni bacaju udarce na visoki krvni pritisak, brane tvoje kosti, štitite bubrege, nadmudruju šećer u krvi i drže tvoju težinu u šahu. 

Da li si spreman/na da se pridružiš ovoj fantastičnoj zdravstvenoj ligi?

PREDNOSTI DASH DIJETE

VISOK KRVNI PRITISAK JE PROŠLOST

Ako postoji dijeta koja ima supermoć da se bori protiv visokog krvnog tlaka, to je definitivno DASH dijeta! Hajde da pogledamo kako ova superhrana baca čarolije na tvoj krvni pritisak.

Prvo, DASH dijeta ima jedno zlatno pravilo: manje soli. So je poput onog lika na zabavi koji uvijek pretjera, a kada pretjera, stvari se mogu zakomplikovati. Visok unos soli može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ali, DASH dijeta kaže: “Hej, So, malo se smiri!” Smanjujući unos soli, možeš smanjiti krvni pritisak. 

Drugo, DASH dijeta promoviše unos hrane bogate kalijem, kalcijem i magnezijem. Ovi minerali pomažu u regulaciji krvnog pritiska. To je kao da svakom atomu krvnog pritiska pružaš malog prijatelja koji mu pomaže da ostane uravnotežen.

Treće, DASH dijeta potiče zdravu tjelesnu težinu. Prekomjerna težina može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Ali s DASH dijetom, možeš održavati zdravu težinu, što pomaže u kontroli krvnog pritiska. To je kao da tvoj krvni pritisak ima ličnog trenera koji mu pomaže da ostane u formi.

Četvrto, DASH dijeta sugeriše manji unos alkohola. Iako mala količina alkohola može biti korisna za srce, prekomjerni unos može povisiti krvni pritisak. Dakle, DASH dijeta je poput savjetnika koji kaže: “U redu je povremeno se opustiti, ali ne pretjeruj!”

I na kraju, redovna fizička aktivnost, koju DASH dijeta također podržava, ključna je za kontrolu krvnog pritiska. To je kao da tvoj krvni pritisak ima malu teretanu u kojoj može raditi na svojoj formi.

BOLJA FUNKCIJA BUBREGA

Zamisli svoje bubrege kao super vrijedne radnike u tvornici tvog tijela. Oni rade 24/7, čisteći otpad iz tvog sustava. Sada, zamisli da im DASH dijeta daje posebne super moći da postanu još bolji u svom poslu. Fascinantno, zar ne?

DASH dijeta može pomoći u zaštiti zdravlja bubrega na nekoliko načina.

Prvo, manje soli! DASH dijeta preporučuje manji unos soli, što je blagoslov za tvoje bubrege. Previše soli može stvoriti preveliki pritisak na bubrege i uzrokovati da rade prekovremeno. Ali s DASH dijetom, tvoji bubrezi mogu uzeti malo odmora. Misli na to kao na mini godišnji odmor za tvoje bubrege!

Drugo, više vode! Povećanjem unosa voća i povrća, pomažeš tijelu da dobije više vode. A voda je najbolji prijatelj tvojih bubrega. Ona pomaže u ispiranju soli i toksina, čineći tvoje bubrege sretnijima. Zamisli to kao osvježavajući tuš za tvoje bubrege!

Treće, DASH dijeta promoviše unos zdravih minerala poput kalija i magnezija, koji mogu pomoći u regulaciji ravnoteže soli i vode u tijelu. Ovo je kao davanje tvojim bubrezima novi set alata za još bolji posao.

Četvrto, smanjenje unosa zasićenih masti i održavanje zdrave tjelesne težine također može pomoći bubrezima. Pretjerana težina može povećati pritisak na bubrege, dok zasićene masti mogu dovesti do nakupljanja masti u krvnim žilama bubrega. Ali DASH dijeta je tu da spasi dan!

VISOK ŠEĆER U KRVI, DOVIĐENJA!

Prvo, DASH dijeta promoviše unos hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Vlakna su poput malog superheroja u tvojoj hrani. Oni usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok, što pomaže da razina šećera u krvi ostane stabilna. To je kao da imaš malog portira koji kontroliše koliko šećera može ući u tvornicu.

Drugo, DASH dijeta sugeriše manji unos rafiniranih šećera i slatkiša. To znači manje gužve na ulazu u tvornicu šećera, čime se sprječavaju nagli skokovi i padovi šećera u krvi. 

Treće, DASH dijeta podržava zdravu tjelesnu težinu. Prekomjerna težina može otežati tijelu kontrolu šećera u krvi. Ali s DASH dijetom, možeš zadržati zdravu težinu i pomoći tijelu da bolje reguliše šećer u krvi. To je kao da tvojoj tvornici daješ novi, učinkovitiji motor.

ODRŽAVANJE TJELESNE TEŽINE, ZBOGOM KILAMA!

Prvo, DASH dijeta stavlja naglasak na cjelovite namirnice. To su superhrane poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih mliječnih proizvoda. Ove namirnice su pune vlakana, što te čini sitim duže vremena. To je kao da imaš malog prijatelja u stomaku koji ti govori: “Hej, nisam gladan, ne trebaju mi ti dodatni zalogaji!”

Drugo, DASH dijeta ograničava unos prerađene hrane i brze hrane, koje su često pune “praznih kalorija”. To su kalorije koje ne pružaju puno hranjivih sastojaka, ali su visoke u energiji, što može dovesti do debljanja. Misli na DASH dijetu kao na tvojeg osobnog boksera koji se bori protiv praznih kalorija.

Treće, DASH dijeta promoviše uravnotežen obrok. To znači da tvoj tanjir treba biti pun svježih namirnica, a ne samo jedne vrste hrane. To je kao da imaš šareni vrt na svom tanjiru, a ne samo jednobojni pejzaž.

Četvrto, DASH dijeta nije samo o tome što jedeš, već i o tome koliko jedeš. Kontrola porcija je ključna. To je kao da imaš malog mjeritelja unutar sebe koji kaže: “Dosta je, nema potrebe za prejedanjem!”

I na kraju, DASH dijeta promoviše redovnu fizičku aktivnost. To je kao da imaš osobnog fitnes trenera koji te motiviše da se krećeš i sagorijevaš kalorije.

JAČE KOSTI

Često mislimo na naše kosti kao na tih, postojan dio nas, zar ne? Ali, da li si znao/la da su naše kosti poput živahne plesne zabave koja se neprestano događa? Stalno se obnavljaju, grade se i razgrađuju. A DASH dijeta je kao DJ koji pušta pravu glazbu za ovu plesnu zabavu. Hajde da vidimo kako to radi.

Prvo, DASH dijeta je bogata kalcijem. Kalcij je glavni graditelj naših kostiju. Uključivanje namirnica bogatih kalcijem, kao što su nemasni mliječni proizvodi, može pomoći u održavanju zdravlja kostiju. To je kao da našim kostima pružaš malo ekstra građevinskog materijala.

Drugo, DASH dijeta promoviše unos hrane bogate vitaminom D. Vitamin D je kao maleni pomagač koji pomaže tijelu da apsorbuje kalcij. Bez vitamina D, kalcij se ne bi mogao pravilno koristiti. Dakle, to je kao da kostima daješ malog asistenta.

Treće, DASH dijeta ograničava unos soli. Visok unos soli može smanjiti količinu kalcija koju tijelo zadržava, što može utjecati na zdravlje kostiju. Stoga, smanjenjem unosa soli, pomažeš svojim kostima da zadrže svoje građevinske blokove. Zamisli to kao malu branicu koja štiti tvoje kosti.

Četvrto, DASH dijeta podržava zdravu tjelesnu težinu. Održavanje zdrave težine može smanjiti rizik od osteoporoze i drugih bolesti kostiju. To je kao da tvojim kostima pružaš malo ekstra zaštite.

I na kraju, redovna fizička aktivnost, koju DASH dijeta također podržava, ključna je za zdravlje kostiju. Kada vježbaš, to je kao da tvojim kostima daješ malu teretanu u kojoj mogu postati jače.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prijavite se na naš newsletter