Alternative

Održiv način života: Kako učiniti svoju svakodnevicu ekološki prihvatljivijom

OBJAVLJENO:

Dragi čitatelji i čitateljke, danas ću vam pričati o nečemu što mi je zaista blisko srcu – održivom načinu života. Nekoliko jednostavnih promjena može napraviti pravu razliku za našu planetu, a ne trebaju biti dosadne ili teške. Evo nekoliko prijedloga kako da svakodnevicu učinite ekološki prihvatljivijom, a da se pritom i zabavite!

Održivost nije samo riječ za naučnike u bijelim mantilima ili aktiviste s transparentima. To je nešto što svatko od nas može prakticirati, a još bolje – može biti stvarno zabavno!

RECIKLIRANJE

 Ljubav prema starim stvarima – Krenimo od onog očiglednog, recikliranja. Ali recikliranje ne mora biti samo bacanje papira u pravu kantu. Može biti mnogo kreativnije! Recimo, stari časopisi mogu postati materijal za izradu predivnih ukrasnih slika ili mozaika. Što mislite o tome da prazne tegle pretvorite u male vaze ili čak svijećnjake? Igra transformacije starih stvari u nove je zaista uzbudljiva.

LOKALNO JE ‘IN’

 U potrazi za svježim voćem i povrćem? Zašto ne posjetiti lokalnu pijacu? Osim što ćete podržati lokalnu ekonomiju, smanjit ćete svoj ugljični otisak jer su namirnice putovale manje kilometara. A osim toga, ništa ne može zamijeniti veseli žamor pijace i miris svježe ubranog voća!

ZELENI PREVOZ

 Automobili mogu biti praktični, ali hodanje, vožnja biciklom ili korištenje javnog prevoza su mnogo zeleniji izbori. Možda otkrijete nove staze i ulice, upoznate nove ljude i, najvažnije, uštedite gorivo! Plus, tko bi odbio dodatnu dozu svježeg zraka i vježbe?

ENERGETSKI ŠTEDLJIVA RJEŠENJA

Štedite energiju jednostavnim svakodnevnim radnjama – poput isključivanja svjetla kada napustite sobu ili odabira energetski efikasnih aparata. Možda se čini kao sitnica, ali svaka kap u moru čini razliku. A ušteda na računima za struju je uvijek dobrodošla, zar ne?

KOMPOSTIRANJE

 Ako se već niste bacili na kompostiranje, sada je pravo vrijeme! Kompostiranje je jednostavan, efektivan način za pretvaranje kuhinjskog otpada u hranjivo tlo za vaše biljke. Zašto ne biste probali uzgajati svoje povrće? Postoji nešto čarobno u gledanju kako vaše biljke rastu.

SVJESNA KUPOVINA

 I za kraj, ali ne manje važno – kupovina. Da, svi volimo kupovati, ali da li uvijek razmišljamo o uticaju naše kupovine? Pokušajte birati proizvode s manje ambalaže, kupujte ono što vam je zaista potrebno, a ne ono što samo želite. Razmislite o kupovini odjeće iz drugog kruga, razmjene s prijateljima ili čak DIY projektima s odjećom.

ZELENO SURFANJE

Jeste li ikad čuli za eco-friendly online pretraživače poput ecosia.org? Zvuči magično, zar ne? Pa, u osnovi i jest! Dio prihoda koje ostvare od reklama odlazi pravo na projekte pošumljavanja. Do sada su posadili nevjerojatnih 141 miliona stabala! Da, dobro ste čuli, milion!

Možda Ecosia ne pruža rezultate pretrage baš kao Google (još uvijek), ali ako već imate jasnu ideju o onome što tražite, ovo bi mogao biti vaš novi digitalni alat. A najbolje od svega? Svaki vaš klik pomaže našoj planeti. Zamislite da jednim klikom posadite drvo, zar to nije super? Surfajte internetom, ali činite to zeleno!

JEDITE VEGETARIJANSKI BAREM JEDNOM SEDMIČNO

Jedna super stvar koju možete učiniti za planetu je ova: svake sedmice odaberite dan za bezmesnu avanturu. Zašto ne biste uzeli korijen povrća, mahunarke i ukusno voće kao sastojke?

Kada birate namirnice, bitno je da su provjerene kvalitete, a ako je moguće, da dolaze bez ambalaže. Zašto? Pa, svaka ambalaža koju izbjegnete je jedna manje koja završava na odlagalištu otpada.

Zašto je vegetarijanska hrana dobra za okolinu? Da biste to shvatili, trebate pogledati brojeve. Prema istraživanju Greenpeacea, za proizvodnju jednog kilograma govedine oslobađa se 13,3 kilograma CO2. Za usporedbu, proizvodnja jednog kilograma paradajza stvara samo 0,2 kilograma CO2, a jabuke samo 0,5 kilograma.

Da sumiramo, ako biste se odlučili za špagete s umakom od paradajza i kompot od jabuka za desert umjesto govedine, učinili biste planetu ogromnu uslugu. Zvuči ukusno, zar ne? Uživajte u obroku, prijatno!

SREDSTVA ZA NJEGOVANJE U ČVRSTOM OBLIKU

Zamislite da se tuširate s dobrim starim sapunom umjesto gela za tuširanje, koristite čvrsti balzam za kosu umjesto regeneratora u boci, a umjesto kaladonta koristite tablete za pranje zuba. Da, dobro ste čuli, tablete za pranje zuba! Čini se pomalo čudno, zar ne? Ali to je zapravo genijalno!

Čvrsta kozmetika ne samo da smanjuje otpad od ambalaže, već i, budući da ne sadrži vodu, zahtijeva manje konzervansa. Da, tako je – održivost i ljepota mogu ići ruku pod ruku!

Ipak, postoji jedna stvar na koju trebate obratiti pažnju. Budite sigurni da ovi proizvodi ne sadrže mikroplastiku. Mikroplastika se može provući kroz naš odvod i završiti na našim poljima i u podzemnim vodama – a to nikako nije dobro! Zato, prijeđite na čvrstu kozmetiku, ali budite sigurni da je ona 100% prijateljska prema okolišu.

IZBJEGNITE MIJEŠANI SASTAV MATERIJALA PRI KUPOVINI ODJEĆE

Kada birate odjeću, možda mislite da je najvažniji faktor stil ili boja. Ali jeste li se ikada zapitali o sastavu materijala? To može biti pravi detektivski posao!

Vidite, miješanje tkanina, kao što su pamuk i poliester, zvuči kao dobra ideja, ali ima jednu malu caku. Ta mješavina prirodnih i sintetičkih vlakana rijetko se reciklira. To znači da kada se od te haljine ili majice oprostite, često završavaju kao otpad. A to nam ne treba, zar ne?

Zato, sljedeći put kad krenete u shopping, odaberite odjeću napravljenu od samo jednog materijala – može to biti pamuk, svila, vuna, pa čak i poliester, ali bez miješanja. 

To je to, prijatelji! Ne zaboravite da svaka mala promjena u vašem životu može imati veliki uticaj na našu planetu. Održiv život je put, ne destinacija. Sada kad znate kako započeti, zar nije vrijeme da se pridružite ovoj zelenoj avanturi? Želim vam sretan put prema održivijem načinu života!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prijavite se na naš newsletter